Hericium coralloides (Scop.) Pers.

Hericium coralloides

ALL

ადგილობრივი სახელწოდება
ირმის ბაწარა (1).

აღწერა
ნაყოფსხეული — ფორმისა და ზომის მიხედვით ვარირებს, როგორც წესი 8–20 სმ-მდე დიამეტრის, ძლიერ დატოტვილი, მარჯნისებრი ფორმის, ტოტები დაფარულია გრძელი წაწვეტებული ეკლებით, რომლებიც მიმართულია ქვემოთ, მოთეთრო-კრემისფერი ან ღია მოყვითალო შეფერილობის, მოგვიანებით ზოგჯერ უფრო უფრო მუქი, მოყვითალო-მოყავისფრომდე. რბილობი — თავიდან თეთრი, შემდეგ მოყვითალო, განსაკუთრებული სუნის გარეშე, ოდნავ მომწარო გემოთი. სპორები — სფეროსებრი, გლუვი ან ოდნავ ხაოიანი, უფერული, 3.5–4.5 X 3–3.5 მკმ. დიამეტრის.
ჰაბიტატი — იზრდება ზაფხულში და შემოდგომაზე, გამხმარ და დამპალ ფოთლოვან ხეებზე, განსაკუთრებით წიფელზე.

გავრცელება — საქართველოს ყველა რეგიონში (2).

გამოყენება
საჭმელად გამოიყენება ნედლი (1).

წყარო
1. ნახუცრიშვილი, ი. (2007) საქართველოს სოკოები. თბილისი: ბუნება პრინტი.
2. ნახუცრიშვილი, ი., ყანჩაველი, ქ. და სხვ. (1986) საქართველოს სპოროვან მცენარეთა ფლორა (კონსპექტი). საქ. სსრ მეცნ. აკად., ნ. კეცხოველის სახ. ბოტანიკის ინ-ტი. – თბილისი: მეცნიერება (რუსულად).

Local Name
Irmis bats’ara (1).

Description
Fruitbodies: The fruitbodies of Hericium coralloides are variable in size and shape, commonly 8–20 cm diameter, consisting of branches arising from a more or less central core that is attached to the wood, white when fresh, becoming cream, buff to buff-brown or faintly yellowish to brownish in old age. Flesh: The flesh is whitish or white, granular or brittle, odor and taste not distinctive, slightly bitterish. Spores: The spores are 3.5–4.5 X 3–3.5 µm, globose, smooth or minutely roughened, colourless.
Habitat: On hardwood logs, especially on beech. Season: Summer, autumn.
Distribution: All regions of Georgia (2).

Uses
Edibility: Edible when young and fresh (1).

References
1. Nakhutsrishvili, I.G. (2007) Fungi of Georgia. Tbilisi: Buneba Printi.
2. Nakhutsrishvili, I.G., et al. (1986) Flora of Spore-producing Plants of Georgia (Summary). Tbilisi: Metsniereba (Russian).

Photo: Hericium coralloides