ადგილობრივი სახელწოდება
ჯგუფურა (1).
აღწერა
ქუდი — 5–10 სმ-მდე დიამეტრის. ბრტყლად ამოზნექილი, ცენტრში ჩაჭყლეტილი, მშრალი, გლუვი ზედაპირით, მურა-მოყავისფრო-მონაცრისფრო ჟანგისფერი ელფერით. ფირფიტები ხშირი, შეზრდილი, ზოგჯერ დაღმავალი, თავდაპირველად მოთეთრო, შემდეგ მოყვითალო ან ღია ჩალისფერი. ფეხი — 5–12 სმ-მდე სიგრძის და 1–2 სმ-მდე სისქის, ცილინდრული, ზოგჯერ ძირისკენ გამსხვილებული, მოთეთრო (ჭუჭყიანი თეთრი), ზოგჯერ მონაცრისფრო ელფერით. რბილობი — მკვრივი, ბოჭკოვანი, მოთეთრო, ზოგჯერ ღია მონაცრისფრო ელფერით, სუსტად გამოხატული სასიამოვნო სუნით და გემოთი. სპორები — ფართო-ელიფსური ან ბურთისებრი, გლუვი, უფერული, 4 X 6 მკმ.
ჰაბიტატი — იზრდება ნიადაგზე, მდელოებსა და ბაღებში, საძოვრებსა და მინდვრებში, გზისპირებსა და ტყისპირებში, ჯგუფურად, ზაფხულ-შემოდგომით.
გავრცელება — თეთრიწყარო (2).
გამოყენება
საჭმელ სოკოდ ითვლება, საკვებად გამოიყენება როგორც ახალი, ასევე, დამუჟუჟებული ან დამწნილებული (1).
წყარო
1. ნახუცრიშვილი, ი. (2007) საქართველოს სოკოები. თბილისი: ბუნება პრინტი.
2. ნახუცრიშვილი, ი., ყანჩაველი, ქ. და სხვ. (1986) საქართველოს სპოროვან მცენარეთა ფლორა (კონსპექტი). საქ. სსრ მეცნ. აკად., ნ. კეცხოველის სახ. ბოტანიკის ინ-ტი. – თბილისი: მეცნიერება (რუსულად).
Local Name
Jgupura (1).
Description
Cap: The cap is 5–10 cm, convex, becoming broadly convex or flat, moist when fresh, smooth, grayish brown to yellowish brown, often somewhat streaked in appearance. Gills: Attachment variable, attached to the stem, sometimes by a notch, or beginning to run down it, close, white, sometimes yellowing somewhat with age. Stem: The stem is 5–12 cm long, 1–2 cm thick, smooth, more or less equal, dry, whitish, sometimes becoming brownish toward the base. Flesh: The flesh is more or less firm, white or whitish, sometimes with pale gray tinge, without distinctive odor and taste. Spores: The spores are 4 X 6 µm, round or nearly so, smooth, pure white or colorless.
Habitat: On soils, in dense clusters on roadbeds, paths, on meadows, grasslands, pastures, on the edges of forests and so on. Season: Summer, autumn.
Distribution: Tetritskaro (2).
Uses
Edibility: Edible when young, fresh, dry and marinated (1).
References
1. Nakhutsrishvili, I.G. (2007) Fungi of Georgia. Tbilisi: Buneba Printi.
2. Nakhutsrishvili, I.G., et al. (1986) Flora of Spore-producing Plants of Georgia (Summary). Tbilisi: Metsniereba (Russian).
Photo: Lyophyllum decastes