Mycetinis scorodonius (Fr.) A.W. Wilson & Desjardin

IMG_0604

ALL

ადგილობრივი სახელწოდება
ნიორა სოკო (1).

აღწერა
ქუდი — 1–3 სმ-მდე დიამეტრის. ბრტყლად ამოზნექილი, ცენტრში ჩაჭყლეტილი, დამახასიათებელი ბორცვაკით, ზოლიან-ნაოჭიანი, გლუვი ზედაპირით, ღია მოყავისფრო-თამბაქოსფერი, ბეჟი, ზოგჯერ მკრთალი მოვარდისფრო ან ორაგულისფერი ელფერით. ფირფიტები ხშირი, ვიწრო, მოთეთრო. ფეხი — 3–6 სმ-მდე სიგრძის და 0.1–0.3 სმ-მდე სისქის, ცენტრალური, ცილინდრული, ძირისკენ შებუსვილი, ქუდის ფერი, ღრუ-ხრტილოვანი. რბილობი — ძალიან თხელი, ქუდის ფერი, მკვეთრად გამოხატული ნივრის სუნით და გემოთი. სპორები — ელიფსური, უფერული, 8–9 X 4–5 მკმ.
ჰაბიტატი — იზრდება ჩამოცვენილ გამხმარ ტოტებსა და წიწვებზე, ზაფხულ-შემოდგომით.
გავრცელება — საქართველოში ყველგან (2).

გამოყენება
საჭმელ სოკოდ ითვლება, საკვებად გამოიყენება როგორც ნივრის შემცვლელი — კერძის შესანელებლად (1).

წყარო
1. ნახუცრიშვილი, ი. (2007) საქართველოს სოკოები. თბილისი: ბუნება პრინტი.
2. ნახუცრიშვილი, ი., ყანჩაველი, ქ. და სხვ. (1986) საქართველოს სპოროვან მცენარეთა ფლორა (კონსპექტი). საქ. სსრ მეცნ. აკად., ნ. კეცხოველის სახ. ბოტანიკის ინ-ტი. – თბილისი: მეცნიერება (რუსულად).

Local Name
Niora sok’o (1).

Description
Cap: The cap is 1–3 cm, convex, becoming broadly convex or broadly bell-shaped but often developing a central depression or bump, dry, bald, becoming slightly wrinkled, medium brown when very young but soon fading to buff or pale tan, with or without a slightly darker center. Gills are narrowly attached to the stem, whitish, close or nearly distant. Stem: The stem is 3–6 cm long, 0.1–0.3 cm thick, equal, dry, shiny, bald, or with a few tiny hairs near the base, whitish to pale tan, becoming reddish to dark reddish brown by degrees from the base up. Flesh: The flesh is very thin, insubstantial, odor and taste strongly of garlic or onion. Spores: The spores are 8–9 X 4–5 µm, ellipsoid, coloerless.
Habitat: On the fallen needles of conifers, but occasionally found on the mossy bark of living hardwoods or conifers. Season: Summer, autumn.
Distribution: All regions of Georgia (2).

Uses
Edibility: Edible, usefull as a seasoning for food instead of garlic (1).

References
1. Nakhutsrishvili, I.G. (2007) Fungi of Georgia. Tbilisi: Buneba Printi.
2. Nakhutsrishvili, I.G., et al. (1986) Flora of Spore-producing Plants of Georgia (Summary). Tbilisi: Metsniereba (Russian).