Russula foetens Pers.

ALL

ადგილობრივი სახელწოდება
მყრალი ხრაშუნა (1).

აღწერა
ქუდი — 5–15 სმ-მდე დიამეტრის. თავდაპირველად სფეროსებრი, შემდეგ — გაშლილი, შუაში რამდენადმე ჩაღრმავებული, ღრმად დაღარული კიდეებით, ზოგჯერ ლორწოვანი ზედაპირით, მურა-ჟანგმიწისფერი, კიდეებისკენ უფრო მუქი. ფირფიტები ხშირი, მოთეთრო ან კრემისფერ-ჭუჭყისფერი, გამოყოფს მოყვითალი გამჭვირვალე სითხეს, რომელიც შემდეგ მურა ლაქებს ტოვებს. ფეხი — 4–12 სმ-მდე სიგრძის და 2–3 სმ-მდე სისქის, ცილინდრული ან კასრისებური, მოთეთრო. რბილობი — მეტად მყიფე, თეთრი, ჰაერზე მუქდება, ახასიათებს ცხარე გემო. სპორები — ელიფსური, მსხვილხორკლიანი ზედაპირით, 8–11.5 X 7–9 მკმ.
ჰაბიტატი — იზრდება ნიადაგზე, ტყეში, ზაფხულ–შემოდგომით.
გავრცელება — საქართველოში ყველგან (2).

გამოყენება
საჭმელ სოკოდ ითვლება, საკვებად გამოიყენება მხოლოდ დამწნილებული (1).

წყარო
1. ნახუცრიშვილი, ი. (2007) საქართველოს სოკოები. თბილისი: ბუნება პრინტი.
2. ნახუცრიშვილი, ი., ყანჩაველი, ქ. და სხვ. (1986) საქართველოს სპოროვან მცენარეთა ფლორა (კონსპექტი). საქ. სსრ მეცნ. აკად., ნ. კეცხოველის სახ. ბოტანიკის ინ-ტი. – თბილისი: მეცნიერება (რუსულად).

Local Name
Mq’rali khrashuna (1).

Description
Cap: The cap is 5–15 cm, globose then convex depressed, glutinous then dry and shiny, somewhat tawny buff to bright rufous brown, sometimes marbled. Gills are adnate, not very close, interveined at the base, whitish then cream, finally rust spotted, edge sometimes with somewhat rufous dots. Stem: The stem is 4–12 cm tall, 2–3 cm thick, cylindric, white or whitish. Flesh: The flesh is white or whitish, rather fragile, taste very acrid. Spores: The spores are 8–11.5 X 7–9 µm, elliptical or subglobose, with conspicuous, isolated, conical warts.
Habitat: On soils, in mixed woodland. Season: Summer, autumn.
Distribution: All regions of Georgia (2).

Uses
Edibility: Edible when marinated (1).

References
1. Nakhutsrishvili, I.G. (2007) Fungi of Georgia. Tbilisi: Buneba Printi.
2. Nakhutsrishvili, I.G., et al. (1986) Flora of Spore-producing Plants of Georgia (Summary). Tbilisi: Metsniereba (Russian).