ადგილობრივი სახელწოდება
ხახვილო (1), ხახვილო (იმერ. რაჭ.) (2).
აღწერა
ქუდი — 5–15 სმ-მდე დიამეტრის. თავდაპირველად ნახევარსფეროსებრი, შემდეგ — გაშლილი, ხორციანი, მეჭეჭებიანი და დახეთქილი ზედაპირით, ჭუჭყიანი მოლურჯო-მომწვანო. ფირფიტები ხშირი, თითქმის თავისუფალი, კრემისფერი, ზოგჯერ მურა ლაქებით. ფეხი — 5–10 სმ-მდე სიგრძის და 2–3 სმ-მდე სისქის, მკვრივი, ცილინდრული, მოთეთრო ან ღია კრემისფერი. რბილობი — მაგარი, თეთრი, განსაკუთრებული სუნის გარეშე, სუსტად გამოხატული კაკლის გემოთი. სპორები — ელიფსურ-კვერცხისებრი, ხორკლიანი ზედაპირით, უფერული, 6–7 X 4–6 მკმ.
ჰაბიტატი — იზრდება ნიადაგზე, ფოთლოვან და წიწვოვან ტყეში, ზაფხულ–შემოდგომით.
გავრცელება — მთელ საქართველოში (3).
გამოყენება
საჭმელ სოკოდ ითვლება, საკვებად გამოიყენება როგორც ახალი, ისე დამწნილებული (1).
იმერეთი — „ხახვილო ყველაზე გემრიელი სოკოა ხრაშუნა სოკოებიდან“ (4).
წყარო
1. ნახუცრიშვილი, ი. (2007) საქართველოს სოკოები. თბილისი: ბუნება პრინტი.
2. ღლონტი, ალ. (1974) ქართულ კილო-თქმათა სიტყვის კონა. თბილისი: განათლება.
3. ნახუცრიშვილი, ი., ყანჩაველი, ქ. და სხვ. (1986) საქართველოს სპოროვან მცენარეთა ფლორა (კონსპექტი). საქ. სსრ მეცნ. აკად., ნ. კეცხოველის სახ. ბოტანიკის ინ-ტი. – თბილისი: მეცნიერება (რუსულად).
4. სივაძე, ნ. (2016) სოფ. კორბოული, საჩხერე.
Local Name
Khakhvilo (1), Khakhvilo (imer. rach.) (2).
Description
Cap: The cap is 5–15 cm across, globose, later convex, finally flattening and often wavy and lobed, verdigris to dull green often ochre-buff to cream in places, half peeling; surface breaking up into small, flattened, angular, scurfy scales. Gills are almost free, cream, somewhat brittle, with veins connecting the bases. Stem: The stem is 5–10 cm tall, 2–3 cm thick, cylindric, white or whitish to pale cream, rather hard. Flesh: The flesh is white or whitish, rather solid, rarely granular or brittle, taste mild, nutty. Spores: The spores are 6–7 X 4–6 µm, ellipsoid-ovoid to somewhat globose with warts.
Habitat: On soils, in mixed woodland, in leafy and coniferous forests. Season: Summer, autumn.
Distribution: All regions of Georgia (3).
Uses
Edibility: Edible when fresh and marinated (1).
Imereti — “Khakhvilo is the tastiest mushroom among brittlegill mushrooms” (4).
References
1. Nakhutsrishvili, I.G. (2007) Fungi of Georgia. Tbilisi: Buneba Printi.
2. Ghlonti, A. (1974) Dictionary of the Georgian Dialects. Vol. I. Tbilisi: Ganatleba.
3. Nakhutsrishvili, I.G., et al. (1986) Flora of Spore-producing Plants of Georgia (Summary). Tbilisi: Metsniereba (Russian).
4. Sivadze, N. (2016) Vlg. Korbouli, Sachkhere.