ადგილობრივი სახელწოდება
ღაჟაჟო (1), ჯღიბლა (თუშ.) (2).
აღწერა
ნაყოფსხეული — მომრგვალო, 10–60 სმ. დიამეტრის და მოგვაგონებს ყვავილოვან კომბოსტოს, დატოტვილი, თითოეული ტოტი 2–5 სმ. სიგრძის, ბრტყელი და დახუჭუჭებული, თეთრი ან მოყვითალო. ზოგიერთი ეგზემპლარის წონა 6–10 კგ-მდე აღწევს. ფეხი — თეთრი, ფესვისებრ წაგრძელებული, 5–10 სმ. სიგრძის. რბილობი — თეთრი, თავიდან მყიფე, შემდეგ უხეში, მძაფრი სპეციფიური სუნით. ახასიათებს ნიგვზის გემო. სპორები — ელიფსისებრი, გლუვი, დიდი ცხიმოვანი წვეთით, სპორების მტვერი მოყვითალო, 4.5–7 X 3–4.5 მკმ.
ჰაბიტატი — ძირითადად იზრდება ფიჭვის ფესვებზე, იშვითად ნაძვზე და სოჭზე. აგვისტოდან ნოემბრის ჩათვლით. იწვევს ფესვების და მერქნის ლპობას.
გავრცელება — საქართველოს ყველა რეგიონში (3).
გამოყენება
საჭმელად გამოიყენება ნედლი. ითვლება ერთ-ერთ საუკეთესო საჭმელ სოკოდ (1).
თუშეთი — „თუ ტყეში დაინახე ჯღიბლა სოკო, რომელიც ჯერ პატარაა, ახლოს არ უნდა მიხვიდე, რადგან თუ შეხედავ აღარ გაიზრდება, არადა დიდი ექვს კილომდეც კი არის, ადგილს დაიმახსოვრებ და მერე მიხვალ. აქვს ნიგვზიანი კერძის გემო (4).
წყარო
1. ნახუცრიშვილი, ი. (2007) საქართველოს სოკოები. თბილისი: ბუნება პრინტი.
2. ცოცანიძე, გ. (2012) თუშური ლექსიკონი. თბილისი: ბაკურ სულაკაურის გამ-ბა.
3. ნახუცრიშვილი, ი., ყანჩაველი, ქ. და სხვ. (1986) საქართველოს სპოროვან მცენარეთა ფლორა (კონსპექტი). საქ. სსრ მეცნ. აკად., ნ. კეცხოველის სახ. ბოტანიკის ინ-ტი. – თბილისი: მეცნიერება (რუსულად).
4. ასაბაშვილი, პ. (2014) სოფ. ომალო, თუშეთი.
Local Name
Ghazhazho (1), Jghibla (tush.) (2).
Description
Fruitbodies: The fruitbodies of Sparassis crispa generally shaped like an irregular sphere on a short stem, with numerous flattened, wavy branches, looking more or less like a cauliflower, cream to pale buff, often with yellowish tints when dry, and with white flesh and can vary in size – around 10–60 cm tall and across, and when fresh may weigh around 6-10 kg. The lobes are flat and curly, resembling lasagna noodles and they are colored white to creamy yellow. They arise from a rooting base, and are much branched, comprising compound lobes forming a dense cauliflower-like mass of up to 30 cm across and 25 cm high. Stem: The stem is whitish, rhizoid elongated, 5–10 cm long. Flesh: The flesh is whitish, at first is brittle, later becomes coarse, with shrilly specific smell and taste of nut. Spores: The spores are 4.5–7 X 3–4.5 µm, elliptic or subovoid, smooth, with big fat drop, dust of spores are yellowish.
Habitat: On conifer roots, especially on pine. Season: August–November.
Distribution: All regions of Georgia (3).
Uses
Edibility: Considered one of the best of the edible fungi, usually when young and fresh (1).
Tusheti — “For example you found Jghibla fungi in the forest, which is still small in size, you should not get closer, because if you’ll look at the fungi, it’ll not increase in size, while the big ones sometimes are up to 6 kg in weight. You just need to memorize the place or places and then you can come there to find them again. If you’ll prepare some food with these fungi you’ll notice that it’ll be with a taste of nut” (4).
References
1. Nakhutsrishvili, I.G. (2007) Fungi of Georgia. Tbilisi: Buneba Printi.
2. Tsotsanidze, G. (2012) Tushetian dictionary. Tbilisi: Bakur Sulakauri Publishing.
3. Nakhutsrishvili, I.G., et al. (1986) Flora of Spore-producing Plants of Georgia (Summary). Tbilisi: Metsniereba (Russian).
4. Asabashvili, P. (2014) Vlg. Omalo, Tusheti.