Russula aeruginea Lindblad ex Fr.

Russula aeruginea4

ALL

ადგილობრივი სახელწოდება
მტრედიო (1), ტრედო, ხრაშუნა (რაჭ.) (2), ტრედა, ხრაშუნა (გურ.) (3).

აღწერა
ქუდი — 5–10 სმ-მდე დიამეტრის. თავდაპირველად მრგვლად ამობურცული, შემდეგ — გაშლილი, შუაში ჩაღრმავებული, გლუვი, ზოგჯერ წებოვანი ზედაპირით, დაღარული კიდეებით. ღია მომწვანო-მონაცრისფრო ელფერით. ფირფიტები თითქმის თავისუფალი, მოთეთრო. ფეხი — 4–7 სმ-მდე სიგრძის და 2–3 სმ-მდე სისქის, ცილინდრული, მოთეთრო. რბილობი — მკვრივი, თავიდან მოთეთრო, შემდეგ უფრო მოყვითალო, მოტკბო გემოთი. სპორები — ელიფსური, ხორკლიანი ზედაპირით, 6–9 X 5–7 მკმ.
ჰაბიტატი — იზრდება ნიადაგზე, ტყეში, უმეტესად წიფლნარში, ზაფხულ–შემოდგომით.
გავრცელება — მთელ საქართველოში (4).

გამოყენება
საჭმელ სოკოდ ითვლება, საკვებად გამოიყენება როგორც ახალი, ისე დამწნილებული (1).

რაჭა — „არყას მსგავსი სოკოა ერთგვარი, მტრედიო. ხრაშუნა ყველაზე უფრო უწყინარი სოკო არი. ბოშიანი ქალებიც ქვე ჭამენ“ (2). იმერეთი — „მტრედიოს, ხახვილოს, ღვინიოს და წითლიოს, ერთად ვაგროვებთ და ერთად ვხრაკავთ ზეთში“ (5).

წყარო
1. ნახუცრიშვილი, ი. (2007) საქართველოს სოკოები. თბილისი: ბუნება პრინტი.
2. კობახიძე, ა. (1987) რაჭული დიალექტის ლექსიკონი. საქ. სსრ მეცნ. აკად., ენათმეცნ. ინ-ტი – თბილისი: მეცნიერება.
3. ღლონტი, ალ. (1974) ქართულ კილო-თქმათა სიტყვის კონა. თბილისი: განათლება.
4. ნახუცრიშვილი, ი., ყანჩაველი, ქ. და სხვ. (1986) საქართველოს სპოროვან მცენარეთა ფლორა (კონსპექტი). საქ. სსრ მეცნ. აკად., ნ. კეცხოველის სახ. ბოტანიკის ინ-ტი. – თბილისი: მეცნიერება (რუსულად).
5. ცარციძე, ნ. (2016) სოფ. სარეკი, საჩხერე.

Local Name
Mt’redio (1), T’redo, Khrashuna (rach.) (2), T’reda, Khrashuna (gur.) (3).

Description
Cap: The cap is 5–10 cm broad, convex when young, becoming broadly convex to flat with a shallow depression, dry or slightly moist, smooth, or minutely velvety over the center, grayish green to yellowish green, the margin often lined by maturity, the skin peeling about halfway to the center. Gills attached or running slightly down the stem, close, often forking near the stem, creamy to pale yellow, sometimes becoming spotted brownish in places. Stem: The stem is 4–7 cm tall, 2–3 cm thick, whitish, dry, smooth, discoloring brownish in places, especially near the base. Flesh: The flesh is white or whitish, brittle, not changing when sliced, odor not distinctive, taste mild. Spores: The spores are 6–9 X 5–7 µm, elliptical, with isolated warts.
Habitat: On soils, in mixed woodland, fairly common and is often found at the base of beech trees. Season: Summer, autumn.
Distribution: All regions of Georgia (4).

Uses
Edibility: Edible when fresh and marinated (1).

Racha — “Mt’redio is like Arq’a; no one can say anything bad about these mushrooms” (2). Imereti — “We gather Mt’redio, Khakhvilo, Ghvinio and Ts’itlio together and then fry them in oil” (5).

References
1. Nakhutsrishvili, I.G. (2007) Fungi of Georgia. Tbilisi: Buneba Printi.
2. Kobakhidze, A. (1987) Dictionary of the Rachan Dialect. Tbilisi: Metsniereba.
3. Ghlonti, A. (1974) Dictionary of the Georgian Dialects. Vol. I. Tbilisi: Ganatleba.
4. Nakhutsrishvili, I.G., et al. (1986) Flora of Spore-producing Plants of Georgia (Summary). Tbilisi: Metsniereba (Russian).
5. Tsartsidze, N. (2016) Vlg. Sareki, Sachkhere.