Tricholoma aurantium (Schaeff.) Ricken

Tricholoma aurantium

Clavariadelphus pistillaris

ადგილობრივი სახელწოდება
ხოხბისმკერდა (1).

აღწერა
ქუდი — 3–10 სმ-მდე დიამეტრის. ფართოდ ამობურცული, ბრტყლად ამოზნექილი ან თითქმის ბრტყელი, თავდაპირველად ლორწოვანი ან წებოვანი, ჟანგისფერი, ნარინჯისფერი, ან მონარინჯისფრო-მოწითალო, გლუვი ზედაპირით. ფირფიტები შეზრდილი, მოთეთრო-კრემისფერი, მოგვიანებით მოწითალო-მოყავისფრო. ფეხი — 4–8 სმ-მდე სიგრძის და 1–2 სმ-მდე სისქის, თანაბარი ან ძირში ოდნავ შევიწროვებული, ხშირად ფუყე, ბოჭკოვან-ქერცლოვანი ზედაპირით, ქუდისფერი. რბილობი — თეთრი ან მოთეთრო, ჰაერზე ფერს არ იცვლის, ფქვილის სუნით. სპორები — კვერცხისებრ-ელიფსური, გლუვი, უფერული, 4–6 X 3–4 მკმ.
ჰაბიტატი — იზრდება ნიადაგზე, ტყისპირებში, შემოდგომით.
გავრცელება — ჯავახეთი, კახეთი (2).

გამოყენება
საჭმელ სოკოდ ითვლება, საკვებად გამოიყენება ახალი (1).

კახეთი — „შემოდგომისკენ ბევრი იცის ჩვენსა, ძალიან გემრიელია, ბაზარშიც ყიდიან ხოლმე“(3).

წყარო
1. ნახუცრიშვილი, ი. (2007) საქართველოს სოკოები. თბილისი: ბუნება პრინტი.
2. ნახუცრიშვილი, ი., ყანჩაველი, ქ. და სხვ. (1986) საქართველოს სპოროვან მცენარეთა ფლორა (კონსპექტი). საქ. სსრ მეცნ. აკად., ნ. კეცხოველის სახ. ბოტანიკის ინ-ტი. – თბილისი: მეცნიერება (რუსულად).
3. ბლუაშვილი, გ. (2015) თელავი.

Local Name
Khokhbismk’erda (1).

Description
Cap: The cap is 3–10 cm, broadly convex or nearly flat, slimy or sticky when fresh, orange to dull reddish orange, bruising dark red, smooth or with scattered, appressed fibers and scales, the margin initially inrolled. Gills are attached to the stem, often by means of a notch, close, whitish, developing brown to reddish brown discolorations. Stem: The stem is 4–8 cm long, 1–2 cm thick, more or less equal, or tapering to the base, covered with dense, orangish scales that terminate in a line near the apex, white above, often hollow. Flesh: The flesh is thick, white or whitish, not staining on exposure, odor mealy. Spores: The spores are 4–6 X 3–4 µm, elliptical, smooth, colourless.
Habitat: On soils, on the edges of forests. Season: Autumn.
Distribution: Javakheti, Kakheti (2).

Uses
Edibility: Edible when young and fresh (1).

Kakheti — “Often found in autumn, very tasty, you can buy these mushrooms also in the local markets” (3).

References
1. Nakhutsrishvili, I.G. (2007) Fungi of Georgia. Tbilisi: Buneba Printi.
2. Nakhutsrishvili, I.G., et al. (1986) Flora of Spore-producing Plants of Georgia (Summary). Tbilisi: Metsniereba (Russian).
3. Bluashvili, G. (2015) Telavi.

Photo: Tricholoma aurantium